top of page

Adevăr și mit despre biatlonul moldovenesc

În ultimul timp, biatlonul moldovenesc se află pe agenda principală a știrilor dedicate sportului național. În mod regulat sunt difuzate comunicate atât despre competiții sportive, cât și despre diferite activități și proiecte pe care le inițiază Federația de Biatlon din Republica Moldova și președintele acesteia, Dmitri Torner. Drept urmare, multe păreri încetățenite despre biatlonul moldovenesc au suferit modificări ori s-au actualizat. În rândurile de mai jos, am selectat cinci dintre cele mai răspândite stereotipuri referitoare la subiect și le-am confruntat cu realitatea.





Mitul nr.1. Biatlonul moldovenesc nu are sportivi proprii, ci doar naturalizați 

Realitatea. De fapt, pentru reprezentativa națională evoluează 6 juniori (a.n. 2002-2008) care s-au născut, au crescut și s-au antrenat în R. Moldova. Naționala de seniorilor este alcătuită din 7 sportivi naturalizați, însă ei dețin nu numai cetățenia țării, ci și viză de rezidență moldovenească. În vederea constituirii unei selecționate cu adevărat „moldovenești”, Federația națională de profil a inițiat proiectul NEXTGEN, în cadrul căruia pentru copii funcționează secții gratuite de biatlon. 



Mitul nr.2. Biatlonul este un sport exclusiv de iarnă 

Realitatea. Există și biatlon de vară, primul Campionat Mondial desfășurându-se în anul 1996 în Austria. Acesta este o varietate de biatlon în care cursa de schi fond este înlocuită cu o distanță de cros, cu o cursă de schi pe role, cu un tur ciclist sau cu orice alt mod de deplasare caracteristic pentru sezonul de vară. Mai mult decât atât, Moldova are parte de mai multe succese la biatlonul de vară; spre exemplu, biatlonista Alexandra Camenșcic, antrenorul principal în cadrul proiectului NEXTGEN destinat copiilor (https://www.biathlon-moldova.md/ro/nextgen), este campioană europeană și multiplă medaliată la alte competiții internaționale de biatlon de vară. În plus, Natalia Levcencova (2009) și Larisa Timchina (1997) au obținut pentru Moldova două distincții de bronz la Campionatele Mondiale de Biatlon de Vară.


Mitul nr.3. În biatlon se folosește arma, deci antrenamentele pentru copii sunt periculoase

Realitatea. În cadrul pregătirilor, sportivii profesioniști utilizează de vreo 15 ani tehnologii digitale noi în domeniul armelor, iar din 2018 copiii folosesc la antrenamente cu precădere puști laser. În prezent, Federația de Biatlon din R. Moldova deține 10 arme cu laser ce sunt date în folosință copiilor pentru a se antrena în cadrul proiectului NEXTGEN. Aceste puști sunt certificate drept „jucării”, prezentând o siguranță deplină de securitate.


Mitul nr.4. Echipa Moldovei nu are parte de rezultate sau victorii notabile 

Realitatea. De fapt, chiar și în ultimii doi ani, Moldova a câștigat câteva medalii la biatlon. Astfel, Alina Stremous a devenit în 2022 campioană europeană la cursa de urmărire (pursuit), fiind și dublă vicecampioană continentală la cursa individuală (2022, 2024). Alți doi reprezentanți ai echipei naționale a Moldovei, Pavel Magazeev și Maxim Makarov, în mod regulat intră în TOP-30 și TOP-20 al celor mai buni biatloniști la etapele Cupei Mondiale din cadrul International Biathlon Union (IBU).


Mitul nr.5. Biatloniștii moldoveni au în palmares mai puține victorii decât sportivii din alte genuri de sport 

Realitatea. Indubitabil, biatlonul este considerat unul dintre cele mai competitive sporturi. În cadrul celor mai mari competiții internaționale de biatlon, atleții participă la opt (!) tipuri de curse cu mai multe sesiuni de tir din pușcă de calibru mic. Totodată, din cauza numărului mare de competitori, pentru diferite genuri de campionate se stabilește un plafon de participare. De exemplu, după cursa de calificare, la startul cursei de urmărire sunt admiși cei mai buni 60 de sportivi. Adică fiecare atlet are concomitent 59 de adversari. 



La Cupa IBU, de exemplu, adesea participă în jur de 140-160 de biatloniști, uneori până la 180. Pentru Campionatele Mondiale este stabilită o limită de 108 concurenți, iar pentru Cupa Mondială – 116. La aceste întreceri nu există sferturi de finală, semifinale, etape care ar reduce numărul de adversari, așa cum se întâmplă la alte discipline sportive. 


Așadar, valoarea unei medalii în biatlon este cu mult mai mare comparativ cu alte probe, deoarece poate fi dobândită doar în condiții de concurență acerbă, în compania a sute de rivali. Prin urmare, Republica Moldova se poate mândri nu numai cu distincțiile atleților noștri, ci și cu onorabilul loc 8 al Nataliei Levcencova obținut la Jocurile Olimpice din 2006, precum și cu clasarea pe locul 10 a Alinei Stremous la Olimpiada desfășurată în anul 2022.

bottom of page