top of page

A IV-a ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă pentru juniori a început în Coreea: primele impresii ale biatloniștilor moldoveni (foto)

Dmitrii Torner: " Misiunea noastră este să ne asigurăm că pentru actualii juniori prima Olimpiadă din viața lor va fi cu adevărat prima, nu și singura"

Astăzi, în data de 19 ianuarie, a avut loc ceremonia de deschidere a celei de-a IV-a ediții a Jocurilor Olimpice de Juniori de Iarnă din Gangwon, Republica Coreea. Republica Moldova este reprezentată de 5 sportivi - cea mai numeroasă echipă națională din 2012 până în prezent.  Republica Moldova va participa la competițiile de biatlon și schi de fond.




Echipa de biatlon se antrenează deja de luni în Coreea.  Vladislav Maistrov, Arina Rusu și Dinu Belevak împreună cu antrenorii Nadezhda Briya și Svyatoslav Malyutin se pregătesc pentru a participa în competițiile din data de 20, 21 și 23 ianuarie.


Emilia Sainchuk și Mihail Karpov vor sosi la Jocurile Olimpice pe 26 ianuarie, unde pe aceleași pârtii se va desfășura și concursul de schi de fond.



"Încă de la prima ediție a Jocurilor Olimpice de juniori, Republica Moldova participă la acestea. Întotdeauna concurăm în biatlon. Dar dacă în 2012 și 2016 a participat doar un singur participant din partea republicii, în 2020 - 2 participanți, acum pentru prima dată Republica Moldova are o astfel de reprezentare record. Am muncit din greu pentru a fi aici în această zi și pentru a spune lumii întregi că copiii noștri sunt sportivi demni. Simțim un mare sprijin din partea Federației Naționale de Biatlon și a întregii comunități de biatlon. Credem că acest sprijin se va reflecta în rezultatele noastre", a spus Nadezhda Briya.


Mai devreme, președintele Federației de Biatlon, Dmitrii Torner, a declarat că au pregătit o surpriză și cadouri pentru tinerii sportivi înainte de a se deplasa la Jocurile Olimpice.


"Din păcate, doar unul dintre participanții la edițiile trecute ale Olimpiadelor pentru copii a rămas în sport. Ceilalți au fost nevoiți să părăsească sportul din cauza lipsei de susținere financiară din partea federației și a statului la acea vreme, ori biatlonul nu este un sport ieftin.  De aceea, datoria noastră este ca această primă Olimpiadă din viața lor, pentru actualii juniori, să fie cu adevărat prima, nu singura. Acești băieți au fost educați de Republica Moldova și sunt gata să aducă victorii țării pentru țara lor", a declarat Dmitrii Torner.


După cum am informat anterior, în timpul antrenamentelor, tinerii atleți au înregistrat mesaje video în care au povestit ce înseamnă pentru ei să participe la Jocurile Olimpice și cât de multe eforturi își impun personal pe ei.


În acest an, în Gangwon vor concura 1.900 de participanți din întreaga lume. Olimpiada Juniorilor are loc în perioada 19 ianuarie - 1 februarie 2024. Puteți urmări competiția pe site-ul official https://olympics.com/en/gangwon-2024/.

bottom of page