top of page
Biathlon Federation of the republic of Moldova  Biathletes on race in new uniform

Despre noi

 

Federația de Biatlon a Republicii Moldova (FBRM) este principalul forum oficial de biatlon din Republica Moldova. A fost înființată la 12 mai 1993 (data înregistrării la Ministerul Justiției al Republicii Moldova: 13 martie 1998). Este afiliat la Uniunea Internațională de Biatlon (IBU) din 1993.

 

Istorie

 

Dezvoltarea biatlonului în Republica Moldova a început în 1992, când Valentin Ciumac și Petru Bria, cu sprijinul primului președinte al Comitetului Național Olimpic și Sportiv al Republicii Moldova (numit pe atunci Comitetul Național Olimpic al Republicii Moldova). Moldova) Efim Josanu, a început formarea echipei naționale în acest gen de sport.

Biathlon Federation of the republic of Moldova  Biathlete

Echipa națională de biatlon a Republicii Moldova s-a format sub egida Federației de Pentatlon și Biatlon Modern. Alexandr Odinokov - antrenor din Federația Rusă a devenit antrenorul principal al echipei (1992-1994). În echipă au fost incluși sportivi din cadrul Societății de Asistență a Armatei Voluntare, Forțelor Aeriene și Flotei (fostă DOSAAF). Federația de Biatlon a Republicii Moldova a fost înființată la 12 mai 1993 ca organizație neguvernamentală – forul oficial de conducere de biatlon din Republica Moldova.

 

La Jocurile Olimpice de iarnă din 1994 de la Lillehammer (Norvegia) echipa națională de biatlon a fost reprezentată de doi sportivi: Elena Gorohova și Vasile Gherghi (purtător de drapel). Primele rezultate semnificative pe care le-au obținut biatleții moldoveni în 1997, când Larisa Timchina a câștigat medalia de aur a Campionatului European de Biatlon de Vară și medalia de bronz a Campionatului Mondial de Biatlon de Vară.

 

La Jocurile Olimpice de iarnă din 1998 de la Nagano (Japonia), echipa națională de biatlon a fost prezentată de Elena Gorohova (purta torța olimpică) și Ion Bucșă (purtător de drapel).

 

În 2001 biatleta Valentina Ciurina (născută la Sankt Petersburg, Federația Rusă, cetățean al Republicii Moldova din noiembrie 2000) a câștigat medalia de argint la Cupa Europei.

 

La Jocurile Olimpice de iarnă din 2002 de la Salt Lake City (SUA) echipa națională de biatlon a fost reprezentată de Valentina Ciurina și Mihail Gribușenkov.

 

La Jocurile Olimpice de iarnă din 2006 de la Torino (Italia), echipa națională a fost reprezentată de patru sportivi: Natalia Levcencova (purtatoarea steagului), Valentina Ciurina, Elena Gorohova și Mihail Gribușenkov. Conform rezultatelor Jocurilor Olimpice, biatleta Natalia Levcencova a ocupat locul 8 la proba individuală pe distanța de 15 km.

 

În 2008, Natalia Levcencova a câștigat medalia de aur la Campionatul European de biatlon de la Nové Město în proba individuală feminină de 15 km. În 2009, Natalia a câștigat medalia de argint la Cupa IBU de la Idre.

 

La Jocurile Olimpice de iarnă 2010|Jocuri Olimpice de iarnă 2010 de la Vancouver (Canada) echipa națională de biatlon a fost prezentată de Natalia Levcencova și Victor Pînzaru (purtător de drapel).

 

La Jocurile Olimpice de iarnă din 2014 de la Soci (Rusia), echipa națională de biatlon a fost prezentată de Alexandra Camenscic.

 

În 2016, Federația de Biatlon a Republicii Moldova a devenit organizatoarea celui de-al XII-lea Congres al Uniunii Internaționale de Biatlon, la care au participat peste 360 de oficialități sportive din 54 de federații naționale - membre ale IBU. În cadrul promovării biatlonului în Republica Moldova, la Congres au participat și 36 de sportivi - actuali campioni olimpici, medaliați la competiții internaționale.

 

Ulterior, la echipa națională de biatlon s-au alăturat șapte sportivi naturalizați, care mai participă la competiții: Alla Ghilenko, Mihail Usov, Pavel Magazeev, Alina Stremous, Andrei Usov, Maxim Makarov și Aliona Ivanova.

 

În 2022 Alina Stremous a câștigat medalia de aur la cursa de urmărire, medalia de argint la 15 km și locul 4 la sprintul de 7,5 km la Campionatul European de la Arber (Germania). Astfel Alina Stremous a devenit cea mai titrată biatletă din Republica Moldova.

 

La Jocurile Olimpice de iarnă din 2022 de la Beijing (China), echipa Moldovei a fost reprezentată de patru sportivi. Cel mai bun rezultat a fost locul 10 al Alinei Stremous la sprintul de 7,5 km.

 

Federația de Biatlon a Republicii Moldova este membru activ al Uniunii Internaționale de Biatlon. FBRM implementează în prezent un proiect de construcție pentru primul complex de biatlon din Republica Moldova. 

Federation

Federația Noastră

Dmitri Torner, president of Biathlon Federation of the republic of Moldova

DMITRI TORNER

PREŞEDINTET

A fost ales președinte al Federației de Biatlon a Republicii Moldova în ianuarie 2021.

 

După ce a fost ales în funcție, a inițiat un proiect de reconstrucție a unei piste de biatlon în capitala Moldovei, Chișinău. Valoarea investiției, conform estimărilor preliminare, este de 3 milioane de dolari SUA.
 

La un an după ce Dmitri Torner a devenit președinte al Federației de Biatlon din Moldova, sportivii moldoveni și-au îmbunătățit semnificativ rezultatele. La Campionatele Europene din Germania, biatleta Alina Stremous a câștigat o medalie de argint la proba individuală de 15 km și o medalie de aur la cursa de urmărire. Datorită acestui fapt, Republica Moldova a ocupat locul trei în clasamentul pentru medalii al Campionatului European.Performanțele biatleților moldoveni la Cupa Mondială IBU și la Campionatul European din sezonul 2021/2022 le-au permis calificarea la cea de-a XXIV-a ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022 de la Beijing.

Petru Bria, secretary general of Biathlon Federation of the republic of Moldova

PETRU BRIA

SECRETARY GENERAL

Actualul Secretar General este Petru Bria. Activitățile sale de biatlon datează din anii 1980. În 1993 a înființat Federația Moldovenească de Biatlon.

bottom of page