top of page

Dmitri Torner: Sunt deja peste 500 de copii din țară care au participat în proiectul NEXTGEN

Proiectul NEXTGEN, care are scopul de a populariza biatlonul în rândul copiilor, și-a luat startul în Moldova acum o lună. Într-o perioadă scurtă de timp, proiectul a cuprins deja circa 500 de copii, care au participat la Lecțiile deschise de biatlon la Criuleni, Izbiște și Chișinău. Despre aceasta a anunțat Dmitri Torner, Președintele Federației de Biatlon din Republica Moldova.



„Interesul și entuziasmul pe care le-am observat printre copii ne-a inspirat să deschidem deja 5 secții de biatlon în instituțiile de învățământ din țară. În doar o lună, 5 instituții de învățământ din Chișinău și din raionul Criuleni au aderat la proiect. Conform tradiției proiectului, fiecare secție și-a început activitatea cu o Lecție deschisă de biatlon pentru copii, cu participarea sportivilor profesioniști și a antrenorilor. Aceste activități au întrunit de la 50 până la 130 de copii! Mulți copii au recunoscut că au auzit pentru prima oară despre biatlon, iar 99% dintre ei au luat prima dată în mână o armă cu laser. Pentru unii, această experiență va deschide calea în sport, dar, ce-i mai importat, ei toți au devenit parte a marii familii de biatlon din Moldova”, este sigur Dmitri Torner.


La Lecțiile deschise, elevii din școli au fost inspirați, prin exemplul propriu, de sportivi tineri, care fac parte deja din selecționata de tineret, dar și de starul biatlonului moldovenesc Alina Stremous, Campioană Europeană, dublu vicecampioană europeană. Participanții NEXTGEN consideră că autografele ei vor aduce, cu siguranță, noroc și succes celor care doresc să obțină rezultate în biatlon. 


Echipamentul modern pentru antrenamente – arme cu laser și ținte mobile – constituie unul dintre factorii principali ai interesului copiilor față de acest gen de sport, susțin cei de la Federația de Biatlon. Moldova a primit 10 arme în cadrul inițiativei Biathlon4all, care este implementată de Uniunea Internațională a Biatloniștilor (IBU). „Strategia IBU se reorientează tot mai mult spre dezvoltarea biatlonului în țările cre, din cauza stereotipurilor, sunt considerate „nebiatloniste”. Da, în Moldova, copiii nu urcă pe schiuri la vârsta de 3-4 ani, noi nu suntem Norvegia, nici Suedia, dar, la competiții, sportivii noștri intră sigur în Top-30 și chiar în Top-20. Biatlonul este un gen de sport foarte competitiv, atractiv și spectaculos și comunitatea internațională atrage tot mai multă atenție popularizării acestuia în diferite țări. Iar noi, la rândul nostru, profităm la maximum, în Moldova, de oportunitățile pe care IBU este dispusă să ni le ofere. Lucrăm asiduu pentru ca aceste oportunități să fie cât mai multe”, a subliniat Dmitri Torner, Președintele Federației de Biatlon.


Dmitri Torner a mai remarcat faptul că NEXTGEN se axează nu doar pe aprofundarea cunoștințelor despre biatlon în rândul adolescenților, dar își stabilește și un obiectiv național – să găsească și să educe o nouă generație de biatloniști în Moldova. Astfel, copiii născuți în anii 2010-2011 vor alcătui selecționata de tineret a Moldovei pentru a participa la Jocurile Olimpice de Iarnă 2028.



Participanți ai proiectului NEXTGEN au devenit în primul rând instituțiile de învățământ în care sunt antrenori. Astfel, la Criuleni, Izbiște și Rîșcova, antrenamentele sunt organizate de biatlonista moldoveancă Alexandra Camenșcic, în Liceul Waldorf – de Andrei Dubceac, Maestru al sportului al biatlonului de vară, la Liceul Gaudeamus – Marina Șendrea, profesoară de educația fizică, fiul ei fiind biatlonist profesionist.


„Ne-am dori ca în NEXTGEN să participe copiii din toate raioanele Moldovei, căutăm oportunități pentru aceasta. Sunt necesare, suplimentar, nu doar arme cu laser, schiuri pentru antrenamentele pe timp de iarnă, dar și antrenori. La fel, printre planurile noastre este și dezvoltarea biatlonului de vară, iar pentru aceasta, sunt necesare role. Da, încă nu avem tot ce este necesar, dar acest lucru nu ne oprește”, a menționat Dmitri Torner. Totodată, el este sigur că NEXTGEN poate cuprinde și alte sporturi de iarnă – curse de schi, sanie, dezvoltarea acestora fiind în Moldova mult mai puțin activă decât a biatlonului. Anume activizarea dezvoltării biatlonului a fost motivul principal pentru care Dmitri Torner, Președintele Federației de Biatlon, a fost invitat la șefia Asociației Sporturilor de Iarnă din Moldova. În același timp, un șir de proiecte de dezvoltare a sportului în Moldova se implementează prin intermediul proiectului lui Dmitri Torner, TornerSportsInitiative.


Anterior, s-a menționat că printre planurile cele mai apropiate în cadrul proiectului NEXTGEN este organizarea competițiilor cu participarea secțiilor de biatlon pentru copii care s-au deschis deja. Orientativ, competițiile se vor desfășura în lunile mai-iunie 2024.

bottom of page