top of page

Diaspora moldovenească a venit la Anțolț pentru ai susține pe biatloniști: cum s-a reușit

Un număr record de fani au venit să susțină biatloniștii din Republica Moldova la cea de-a 6-a etapă a Cupei Mondiale IBU de la Antholz-Anterselva, Italia. Peste 50 de persoane - cu familiile și copiii lor - din diferite regiuni ale Italiei și chiar din Franța, în weekend-ul trecut, au răspuns îndemnului Federației de Biatlon a Republicii Moldova.  Ideea de a aduna diaspora moldovenească în Italia în tribunele competițiilor de Cupă Mondială aparține președintelui Federației de Biatlon a Republicii Moldova, Dimitrii Torner. Această inițiativa a fost susținută și de Ambasada Republicii Moldova în Italia și de Consulatul General al Republicii Moldova la Padova. Anunțul a fost plasat pe rețelele de socializare ale ambasadei, iar reprezentanții ambasadei și ai consulatului chiar au venit personal la competiții.



«Sunt convins că sportul face nu mai puțin pentru integrarea Moldovei în Europa, decât politicienii! Moldova - este parte a Europei. Și aici, acum eu simt asta în mod special", a declarat Dimitrii Torner în timpul competițiilor. - Le sunt recunoscător fanilor noștri pentru că au răspuns la apelul nostru - să susțină Moldova au venit moldovenii din Franța, din diferite orașe din Italia, a venit și o delegație numeroasă de la ambasada și consulatul nostru. Drapelele Republicii Moldova pentru prima dată nu doar pe tribunele stadionului, dar și pe tot traseul competiției! Suntem cu toții - o singură familie europeană de biatlon și în aceste zile, printre cele trei zeci de țări, am făcut vizibilă Republica Moldova!».


«Este pentru prima dată când noi personal participăm la un astfel de eveniment și suntem cu siguranță bucuroși să sprijinim astfel de inițiative! Există o diasporă moldovenească numeroasă în Italia și ocazia de a susține sportivii noștri ne unește pe toți!» - a declarat Maxim Arghir, Consulul Republicii Moldova la Padova. De asemenea, și-a exprimat în continuare sprijinul pentru astfel de evenimente și Alexandru Simionov, consilierul Ambasadei în Italia.





Printre suporterii care au venit să-i susțină pe biatloniștii moldoveni s-a aflat și fostul Secretar General al Federației de Biatlon (2010-2012), Stanislav Karpineanu, care locuiește de câțiva ani în Italia și a venit la Antholz-Antersevalva împreună cu soția și cei doi copii.


«Întotdeauna încercăm, dacă este posibil, să venim la competițiile la care participă biatlonii noștri. Eu întrețin relațiile de prietenie cu Federația de Biatlon și sunt foarte bucuros că Federația a atins un nou nivel. Este o muncă deosebită, care este importantă pentru Moldova», a declarat Stanislav Karpineanu.


Din delegația fanilor moldoveni au făcut parte foști sportivi și antrenori, prieteni și familii ale acestora. De exemplu, au venit foștii biatloniști - Anastasia Niciporenko și fostul biatlonist Ilie Oloeru, care a fost și antrenorul vedetei mondiale de biatlon Marten Forcada.



Spiritul și emoții de patriotism, de unitate, de mândrie pentru Republica Moldova și bucuria de a o reprezenta în jurul a mii de fani din întreaga lume au sărbătorit toți cei care au venit să-i susțină pe biatloniștii moldoveni la cea de-a 6-a etapă a Cupei Mondiale IBU de la Antholz-Anterselva. Tradițional, aceasta este una dintre cele mai frumoase și spectaculoase etape.

Datorită acestui sprijin, echipa națională de biatlon a obținut un rezultat onorabil la Cupa Mondială Antholz-Anterselva din nordul Italiei. În a treia zi de concurs, echipa formată din Alina Stremous și Maxim Makarov a fost la doar 15 secunde diferență față de Top 10 în proba de ștafetă mixtă simplă (single mixed). Stremous și Makarov au încheiat pe locul 11, devansând cele mai bune echipe de biatlon din lume, precum Cehia și Suedia.


Iar după competiție, fanii i-au felicitat pe sportivii noștri la o seară festivă organizată de Federația de Biatlon din Republica Moldova.  


Acum, echipa națională de biatlon a plecat în Slovacia, unde, în perioada 24-28 ianuarie, se va desfășura Campionatul European.



bottom of page