top of page

Argint pentru Republica Moldova: biatlonista Alina Stremous a devenit vicecampioană europeană la Campionatul din Slovacia

Alina Stremous (Republica Moldova) a devenit vicecampioană a Europei în proba individuală de 15 km. Sportiva a arătat un timp 42:12,7 de minute, la 46,5 de secunde în urmă fața de câștigătoarea Maren Kirkeide (Norvegia), care a trecut linia de sosire cu un timp 41:26,2 de minute. Pe locul trei, cu un timp 59,1 de secunde în urmă, s-a clasat Ema Kapustova (Slovacia).



În data de 24 ianuarie 2024, la Campionatul European de biatlon de la Osrblje (Slovacia), biatlonista noastră Alina Stremous a obținut medalia de argint în proba individuală de 15 km.

Nimeni dintre primele trei clasate din top nu a greșit nici măcar o dată pe traseu, așadar concurența a fost foarte intensă, însă Alina a reușit să o depășească, ajungând la finish pe locul doi.





Ea a cedat 46 de secunde lui Kirkeida, dar a depășit-o pe Kapustova cu 13 secunde. Alina și-a repetat astfel succesul din 2022 de la Campionatul European din Germania, unde a mai obținut argint în cursa individuală și aur în proba de urmărire pe distanța de 10 km.

«O veste excelentă pentru întreaga Republica Moldova - Alina Stremous, biatlonista noastră a adus țării medalia de argint la Campionatul European de Biatlon! În proba individuală feminină de 15 km, ea nu a comis nici o greșeală, dar a rămas puțin în urmă la viteză. Alina, a fost o cursă minunată! Noi am crezut și te-am încurajat. Ți-am văzut dorința de a câștiga și asta inspiră! Îți mulțumim pentru medalie și pentru emoții. Hai, Moldova!», - a scris pe pagina sa de Facebook președintele Federației de Biatlon, Dmitrii Torner.

Imediat după ceremonia de premiere, Alina Stremous și-a împărtășit propriile impresii despre competiție și a spus care a fost cea mai grea încercare: «În această cursă, cel mai important lucru este să tragi bine. Important este să «închizi» toate țintele, dacă doar alergi bine, nu este suficient. Eu am «închis» toate cele 20 de ținte. Când am realizat că am «închis» primele 10, cel mai greu a fost să-mi calmez în continuare toate gândurile pentru a mă concentra. Din punct de vedere psihologic dificilă  a fost ultima țintă - era foarte important să nu ratez. La ce mă așteptam de la cursă? La un moment dat am crezut că voi câștiga, mi-aș fi dorit să câștig, dar să câștigi argintul - și acest lucru este o victorie importantă deasemenea. Primii care m-au felicitat au fost familia mea, prietenii, Federația, oponenții  m-au felicitat și ei: România, Letonia, Bulgaria, Kazahstan. Nu pot să spun dacă Republica Moldova este deja considerată un competitor serios, nu pot vorbi în numele altora. Am fost deja pe podium în anul 2022 și probabil cu cât vom urca mai des pe podium, cu atât mai mult vom fi luați în serios. Eu fac tot posibilul pentru asta. Mulțumesc tuturor celor care sprijină și susține biatlonul moldovenesc!».

bottom of page