top of page

NEXTGEN își extinde geografia: la proiectul sportiv dedicat copiilor s-a alăturat un Liceu din Chișinău



Liceul Waldorf (Liceul Teoretic Waldorf) a devenit prima instituție de învățământ din Chișinău care a aderat la proiectul sportiv pentru copii NEXTGEN. Aici a avut loc o lecție deschisa de biatlon, întâlniri cu sportivii, iar in câteva zile va începe să funcționeze o secție de biatlon, care va fi a patra din Moldova.


Proiectul NEXTGEN a fost creat la inițiativa Președintelui Federației de Biatlon a Republicii Moldova Dmitri Torner și este implementat în parteneriat cu Uniunea Internațională de Biatlon IBU. Scopul principal al proiectului este de a populariza biatlonul în rândul tinerilor și de a crea o rezervă olimpică a biatleților moldoveni pentru a participa la Olimpiada Tineretului din 2028.


„În sport, timpul se măsoară pe generații. Deja acum echipa noastră de juniori este formată în întregime din moldoveni. Anul acesta au reprezentat Moldova la Jocurile Olimpice de Tineret din Coreea și tocmai s-au întors de la Campionatele Mondiale din Estonia. Dar deja ne gândim cine vor fi următorii. Proiectul NEXTGEN a fost creat tocmai pentru asta. Pentru prima dată deschidem secții de biatlon și pentru prima dată în Moldova se folosesc echipamente moderne și sigure de la IBU pentru antrenament: puști cu laser și ținte mobile. Astfel, antrenamentele vor fi mult mai eficiente”, a spus Dmitri Torner.



În prezent, în regiunea Criuleni funcţionează trei secţii de biatlon pentru copii


„Acum o lună, am organizat o lecție publică de biatlon la Criuleni - entuziasmul în rândul copiilor a fost așa de mare, încât în loc de o secție în centrul regional, am deschis 3 secții de biatlon în regiune - la Criuleni, Izbiște și Rîșcova”, a spus Dmitri Torner . El a mai anunțat deschiderea următoarei secții, a cincea, de biatlon într-un alt liceu din Chișinău. În luna mai sunt planificate concursuri între toate secțiunile deschise în cadrul proiectului NEXTGEN.



Federația de Biatlon menționează că, un domeniu important al NEXTGEN va fi și pregătirea antrenorilor de biatlon, întrucât nu sunt mulți în Moldova. În momentul de față sunt deschise secții unde sunt antrenori de biatlon: în regiunea Criuleni este vorba de biatleta moldovenească Alexandra Kamenschik, iar la Liceul Waldorf antrenor de secție va fi Andrei Dubchak, maestru al sportului la biatlonul de vară. În plus, președintele Federației de Biatlon, Dmitri Torner, consideră că în Moldova există posibilitatea de a dezvolta și alte sporturi de iarnă - schi și luge. Și nu exclude ca proiectul NEXTGEN să se extindă pentru a crea viitori campioni și o nouă generație de sportivi moldoveni nu doar la biatlon.Federația de Biatlon precizează că este deschisă cooperării cu autoritățile, comitetele de părinți și cadrele didactice pentru implementarea proiectului pe baza școlilor sportive și gimnaziale, complexelor sportive și centrelor de tineret din toată țara.


Proiectul NEXTGEN este conceput pentru a populariza biatlonul în rândul copiilor și tinerilor și este una dintre direcțiile TornerSportsInitiative - o serie de inițiative ale Președintelui Federației de Biatlon a Republicii Moldova, Dmitri Torner. Mai multe informații despre proiect: https://www.biathlon-moldova.md/ro/nextgen și https://www.facebook.com/biathlonmoldovaofficial

Comentarios


bottom of page