top of page

Biatlonul – o nouă pasiune pentru copii: cum se desfășoară antrenamentele în secțiile NEXTGEN

După ce în școlile din Moldova s-au deschis secții de biatlon, acest sport a atras aproape o sută de copii. Biatlonul a devenit pentru ei un nou hobby, susțin antrenorii proiectului NEXTGEN, al cărui inițiator în Moldova este Dmitri Torner, Președintele Federației de Biatlon.


Cele mai mari secții funcționează în raionul Criuleni – aici, de facto, s-a creat „baza-pilot” a proiectului, menționează Alexandra Camenșcic, directorul Școlii sportive din localitate. Alexandra este biatlonistă, participantă a Jocurilor Olimpice. Anume ea a devenit, în luna februarie, primul antrenor al secției care a fost deschisă în cadrul proiectului NEXTGEN. 


Secția raională funcționează în zilele de miercuri și vineri, în baza Centrului pentru Tineret UNIT din Criuleni. Totodată, în zilele de marți și joi, Alexandra organizează antrenamente în secția NEXTGEN în școala din satul Izbiște, iar în weekend, antrenează grupul din s. Râșcova.


„Oportunitatea de a se antrena cu arme cu laser provoacă un interes foarte mare în rândul copiilor. Câteva zeci de persoane vin la antrenamente! S-a încălzit și noi am început deja să desfășurăm antrenamentele afară, pe stadion. Structura antrenamentelor – tragerea la țintă, alergarea, ștafeta. Acest lucru ne permite să implicăm toți copiii, chiar dacă la antrenamente vin câteva zeci de persoane”, a remarcat Alexandra Camenșcic.


Tinerii biatloniști de la Liceul Waldorf sunt antrenați de Andrei Dubceac, Maestru al Sportului (proba biatlon de vară). El activează aici de mai mulți ani  în calitate de profesor de educația fizică. Anterior, a fost directorul școlii, copiii îl cunosc foarte bine. La Liceul Waldorf este adoptată o atmosferă relaxantă, informală, ceea ce contribuie la educația sportivilor, consideră Andrei Dubceac.„Antrenorul este pentru un sportiv și prieten, și mentor. Noi am creat împreună cu copiii un chat și suntem mereu la legătură. Antrenamentele se desfășoară de patru ori pe săptămână, iar uneori, la dorința copiilor, ne antrenăm și în weekend. Echipa permanentă de la antrenamente este compusă din 10 copii dintre cei cu adevărat interesați de biatlon. Ei așteaptă cu nerăbdare competițiile și chiar muncesc asiduu. Mulți copii vin la antrenamente doar din când în când – povara mare a lecțiilor suplimentare de la alte discipline nu le permite uneori să vină cu regularitate la antrenamente. Cineva vine, încearcă, încetează să mai vină, apoi se întoarce. În orice caz, biatlonul a apărut deja în viața lor, așa că amatorii sau susținătorii acestui sport în Moldova devin oricum tot mai mulți”, este sigur Andrei Dubceac.


Anume copiii îi pot atrage pe maturi prin biatlon, este de părere un alt antrenor NEXTGEN, care conduce secția de la Liceul Gaudeamus din Chișinău. Marina Șendrea, profesoară de educația fizică, este mamă a doi biatloniști. Victor, fiul ei mai mic, face parte deja, începând cu anul acesta, din echipa principală a selecționatei naționale. 


Secția NEXTGEN s-a deschis la Liceul Gaudeamus la sfârșitul lunii martie, antrenamentele se desfășoară în zilele de marți și vineri. „La antrenamente vin și băieți, și fete. Desigur, cel mai mare entuziasm îl provoacă armele cu laser – e ceva extraordinar pentru ei la vârsta lor de 12-13 ani. La fiecare antrenament, antrenăm precizia la distanțe diferite, mărim raza de tragere, iar pentru asta suntem nevoiți să folosim uneori coridorul liceului. Avem o tradiție: pentru o ratare – 5 flotări. Pentru copii, nu este o pedeapsă, ci o motivare. Organizăm antrenamente și afară – exersăm precizia mișcărilor, anternăm rezistența”, ne-a mărturisit Marina Șendrea.


Dmitri Torner, Președintele Federației de Biatlon, ne-a comunicat că proiectul NEXTGEN este orientat nu doar pe aprofundarea cunoștințelor despre biatlon în rândul adolescenților, dar își propune și un obiectiv la nivel național – să găsească și să educe o nouă generație de biatloniști moldoveni. Astfel, din copiii născuți în anii 2010-2011 va fi alcătuită selecționata de tineret a Moldovei pentru a participa la Jocurile Olimpice de Iarnă 2028.


Detalii despre proiectul NEXTGEN și activitatea secțiilor aflați accesând următorul link: https://www.biathlon-moldova.md/nextgen

Comments


bottom of page